HAFTALARA GÖRE BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

HAFTALARA GÖRE BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

GEBELİKTE HAFTA HAFTA BEBEĞİN KİLOSU VE BOYU
Bebeğimin kilosu normal mi?
Bu soru gebelik sırasında hastalar tarafından en çok merak edilen sorulardan birisidir. Her bebeğin (fetus) gebelik süresinde büyüme hızı ve kilosu farklı olabileceği gibi buna bağlı olarak doğumdaki kilosu da farklı olmaktadır. Aşağıdaki tablodaki değerler sadece yaklaşık ortalama değerleri göstermektedir, sizin bebeğinizin kilosunun bu tablodaki değerlerden yüksek veya düşük olması mutlaka bir gelişim problemi olduğunu göstermez. Doktorunuzdan sizin bebeğinizin gebelik haftasına göre gelişiminin ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.

Anne ve babası küçük olan bebek de anne-babası gibi ufak yapılı olabilir. Her küçük ölçülen bebek gelişme geriliği olduğu anlamına gelmez. Bebeğin haftasına göre küçük olması gelişme geriliği olmasından olabileceği gibi tamamen bebeğin doğal yapısına bağlı normal bir durum da olabilir. Doğum sırasında ise genellikle bebeğin ağırlığının 2500-4000 gram arasında olması normal kabul edilir. Doğum zamanı yaklaştığında 4000 gramdan fazla olan bebeklere iri bebek denir.

Ultrason ile bebeğin boyu ilk aylardan sonra ölçülemez çünkü bebek anne karnında ayakta dik durur gibi düz şekilde durmaz, yuvarlak şekilde durur. Anne karnında bebeğin gelişiminin normal olup olmadığının anlaşılması için kilo takibi yapılması gerekir, boy takibi yapılması gerekmez. Hamilelikte bebeğin boy uzunluğunun takip edilmesi diye bir kavram yoktur.

Bebeğin kilosu ultrason cihazı ile yapılan baş ve bacak ölçümlerine dayanarak tahmin edilebilir. Ultrason cihazı bebeğin kilosunu tartarak net olarak ölçemez, tahmini olarak hesaplar. Bebeğin ağırlığının ölçümü konusunda detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder