GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KİLO ALIMI

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KİLO ALIMI

Gebeliğin başından doğuma kadar normalde alınması gereken kilo 9-12 kilo kadardır. Hamileliğin başında zayıf olan anneler biraz daha fazla 15-17 kilo kadar alabilirler. Hamileliğin başında aşırı kilolu olan annelere de fazla kilo almaları önerilmez ve genellikle 7-8 kilo almaları yeterli kabul edilir. Bu yaklaşık açıklamalara rağmen almanız gereken kilo sağlık durumunuz, kilonuz ve bebeğin durumu gibi faktörlere göre değişiklikler gösterebilir, bu nedenle doktorunuza danışmalısınız. Örneğin ikiz gebeliklerde daha fazla kilo alınır. Önemli olan gebelikte uygun miktarda ve düzenli şekilde kilo alarak doğuma normal bir kiloda girmek ve doğumdan sonra da yavaş yavaş doğru şekilde bu kiloları vererek eski formuna kavuşmaktır. Bunun için ise birinci şart gebeliğe normal bir kiloda başlamaktır, bu nedenle aşırı kilosu olan anne adaylarına diyetisyene başvurarak ve egzersiz yaparak normal kilolarına inmelerini ve bundan sonra gebe kalmalarını öneririz. Çünkü fazla kilolara gebelikte sıklıkla daha fazlaları eklenecektir ve bu da gebelikle ve doğumla ilgili çeşitli kötü etkiler oluşturabilecektir. Fazla kilonun gebelik üzerindeki etkileri hakkında detaylı bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Fazla kilolar gebelikten önce verilmelidir, gebelik sırasında fazla kilolu olanlara zayıflama önerilmez. Hamilelikten önce aşırı zayıf olan anne adaylarının da yine dengeli beslenmeyle normal kiloya döndükten sonra gebe kalmalarında fayda vardır.

Kilonuz normal mi nasıl anlayacaksınız? Kilonun fazla veya az olması vücut kitle endeksine (VKİ, BMI) göre hesaplanır. Vücut kitle indeksini hesaplamak basittir. VKİ hesaplamak için kilonuzu boyunuzun karesine bölmeniz gerekir. VKİ=kg/m2. Örneğin boyu 160 cm kilosu 55 kg olan bir kişinin vücut kitle indeksi 1.6x1.6= 2.56   ve  55/2.56=21.4 şeklinde hesaplanır. Buraya tıklayarak gelen sayfada sağda "VKİ Hesabı" bölümüne boyunuzu ve kilonuzu yazarak  da hesaplayabilirsiniz. VKİ yaklaşık 19-25 arasında olanlar normal kiloludur.

Vücut Kitle İndeksi
18.5           'in altında olanlar Zayıf
18.5-24.9   arasında olanlarNormal kilolu
25-29.9      arasında olanlar Fazla kilolu
30-39.9      arasında olanlar Obez (şişman)
40              'ın üzerinde olanlarİleri derecede obez

Birinci kuralı yerine getirenler yani hamileliği uygun kiloda başlayanlar için sıradaki kural hamilelikte doğru, sağlıklı beslenme ve egzersiz ile normal miktarda kilo alarak doğuma ulaşmaktır. Gebelikte alınan kiloların hepsi annenin depoladığı yağlar değildir. Bu kiloların yaklaşık 3-4 kilosu bebek, 1 kg plasenta yani bebeğin eşi, yaklaşık 1 kg bebeğin suyu, 1 kg rahimin büyümesine bağlı, 1.5 kg annenin artan kan miktarı, 1 kg büyüyen göğüsler, 1-2 kg annede su depolanmasından  kaynaklanır. Geriye kalanı da annenin aldığı kilolardır yani yağ depolarıdır.

Bazen anne adayları gebeliğin ilk aylarından itibaren kilo alamamaktan dolayı endişelenirler. Gebeliğin ilk aylarında bulantı, kusma, iştahsızlık, tiksinme gibi şikayetler çok olduğu için kilo alınmayabilir, bu problem yaratmaz, 4-5 aydan sonra daha fazla kilo alınır. Kişiye göre değişebilir ancak ortalama olarak gebeliğin ilk aylarında ayda yarım kilo (bazen hiç) alınması, daha sonraki aylarda ayda bir buçuk, iki kilo alınması normaldir. Hamile bir bayanın bu şekilde kilo alması için normal bir insana göre ortalama günde 300 kilokalori fazla alması yeterlidir, bu normalden biraz fazla beslenme manasına gelir. Halk arasındaki tabiriyle "2 can taşıyorum, 2 kişilik yemeliyim" mantığı doğru değildir, aşırı kilo alınmasına sebep olabilir bu da zararlıdır. Bu konuda gebelikte beslenme yazısında detaylı açıklama mevcuttur, buraya tıklayarakulaşabilirsiniz. Burada açıklananlar ortalama değerlerdir bu nedenle kilo alma miktarınıza ve hızınıza doktorunuz ile birlikte karar vermelisiniz ve takip etmelisiniz, tek başınıza değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder